Lidt om Rantzausgade


Rantzausgade er en gade på Nørrebro, København. Gaden strækker sig over ca. 700 m fra Åboulevard i øst til Jagtvej i vest.


Kvarteret omkring Rantzausgade - der dengang hed Nordvestvej - omtales i 1850 som et 'rabarberkvarter', idet flere gartnerier i området mellem Rantzausgade og Ladegårdsåen dyrker rabarber. Rabarberkvarter bliver tidligere en nedsættende betegnelsen for arbejderkvarterer over hele landet. I 1870'erne tager den tætte bebyggelse på gaden fart som følge af byggeboomet uden for voldene. Oprindeligt gik gaden kun fra Åboulevard til Brohusgade, men blev senere ført igennem til Jagtvej. I 1879 grundlægges virksomheden Glud & Marstrand, der producerer nationalklenodiet Madam Blå i en fabrik i nr. 22-24, og i 1905/1906 omdøbes gaden til Rantzausgade efter den adelige slægt Rantzau fra Holsten. Til slægten hører bl.a. Johan Rantzau. Gaden får kollektiv trafik, da sporvognslinje 13 oprettes i 1915. Sporvognene kører for sidste gang gennem gaden i 1964, hvor busserne kom til.


Under 2. verdenskrig bliver ejeren af Café 44 beliggende i Rantzausgade 44, afsløret som stikker. Han pågribes, afhøres og likvideres af en modstandsgruppe. Ved Den Danske Brigades indmarch 6. maj 1945 blev brigaden beskudt af kollaboratører i krydset Jagtvej/Rantzausgade, hvorved tre brigadefolk blev dræbt. Der er rejst en mindesten ved Landsarkivet for de tre dræbte soldater.


Gaden er blevet sammenlignet med Spanish Harlem i Upper East Side på Manhattan, New York. Det er et meget multietnisk område, hvor mange af kioskerne og grønthandlerne drives af nydanskere. Historisk har Rantzausgade været den ene side i den såkaldte sorte firkant - Københavns slumkvarter - der opstod efter industrialiseringen.


Kilde: Wikipedia

Kontakt

Kontakt bestyrelsen


Benyt formularen nedenfor til at sende en mail til bestyrelsen. Formularen nedenfor bør ikke bruges til henvendelser af hastende karakter - der kan gå op til en måned inden bestyrelsen er samlet og kan svare.

Felter med * skal udfyldes.

Bente Frederiksen
Bestyrelsesmedlem

Niels Godt Bjerre Brinck-Hansen
Formand

Jonas Kirkelund
Bestyrelsesmedlem

Christopher Brännström Østenby
Bestyrelsesmedlem

Sara Kier Andersen
Bestyrelsesmedlem